מהי שחיקה - הגדרה

מאת:גליה בר שלום,
ייעוץ ארגוני * גיוס עובדים * גרפולוגיה *ייעוץ קריירה

פרופ' איילה מלאך-פיינס, אשר חקרה את הנושא במשך שנים ואף פרסמה את ספרה "שחיקה נפשית", מגדירה שחיקה נפשית כ"תחושת תשישות רגשית, גופנית ורוחנית, הנגרמת מחמת עומס נפשי מתמיד ונמשך" מאפייניה הם עייפות כרונית, רגישות למחלות, תחושות דיכאון, חוסר אונים וחוסר תקווה ופיתוח עמדות שליליות כלפי העבודה בפרט והחיים בכלל. בשחיקה באות לידי ביטוי קיצוני תחושות של חוסר סיפוק ושל כשלון. אף על פי שהשחיקה היא תהליך הדרגתי, וניתן להתנסות בדרגים שונים שלה, במקרים קיצונים אנשים מגיעים לנקודת-שבירה, שמבעבר לה אובדים להם היכולת והרצון להתמודד עמה ועם סיבותיה.

שחיקה נגרמת בעקבות לחצים נפשיים ממושכים, אך במקרים מסויימים מתלווים אליהם גם לחצים ממקור אחר.

הבדלים בין שחיקה ברמה הפיסית, הרגשית והקונטיבית

עייפות פיזית/גופנית מתאפיינת בחולשה כרונית, עייפות לא חולפת, כבדות, חוסר מרץ וחוסר אנרגיה.

משמעותה של העייפות הפיסית במרכיב בשחיקה מתבאטת בכך שאנשים שחוקים נוטים לסבול מכאבים שונים, מהצטננויות חוזרות ופעמים רבות הם מרגישים "לא טוב" באופן כללי. בנוסף, מצב זה מתאפיין גם בבעיות שינה ולפעמים גם בעיות אכילה.

תשישות רגשית מתאפיינת בריקנות רגשית, התרוקנות משאבים, חוסר אונים וחוסר תקווה, העדר יכולת להקדיש לזולת תשומת לב ותחושה של מלכוד ועד דכאון.

תשישות שכזו היא חמורה יותר כאשר התחושות של ריקעות ודכאון מתפשטות לחיים האישים מעבר לצד המקצועי. האנשים הקרובים נהפכים ממקור לשמחה והנאה למקור של לחץ נפשי וכך עולות תחושות של ייאוש וחוסר אונים. בדיקות ואכזבה מהחיים באופן כללי.

תשישות קוגניטיבית/רוחנית מתאפיינת בהתפתחות של עמדות שליליות של האדם הנשחק כלפי עצמו, עבודתו וחייו. זוהי בעצם האטת יכולת חשיבה, העדר אנרגיה להתרכז, קושי בקבלת החלטות.

בהיבט הארגוני, העניין בעבודה יורד, ההערכה העצמית יורדת ודברים שהאדם נהנה מהם בעבר הופכים למטרד שהנשחק רוצה להימנע מהם. גם כאן, השחיקה בתחום העבודה נוטה להשפיע על חייו האישיים.

מהו הקשר בין לחץ לשחיקה?

הקשר בין לחץ לשחיקה הוא בד"כ גורם ותוצאה: קיומו של לחץ מתמשך או חריף עלולה לגרום לשחיקה. יש מקרים שבהם לחץ ברמה סבירה גורם לגירויים ותחושות משמעותיות חיוביות בעבודה. לכן, כשמקור הלחץ על העובד הוא רב ומתמשך, בדרך כלל מתפתחת שחיקה.

עם השנים השתנתה התייחסות לשחיקה. בעבר התמקד המחקר בשחיקה בעיקר בתפקידים קשורים בתחום מתן השירות. כיום מכירים בשחיקה כמעט בכל תפקיד בארגון: מזכירות, מכירות, פיתוח מוצרים וכמובן בתפקידים ניהוליים. אנשי משאבי אנוש ומנהלים בארגונים מודעות היום לבעיה ומשקיעים מאמצים רבים במניעתה וצמצומה של השחיקה.

נושאים נוספים שיוכלים לעניין אותך בנושא שחיקה:

כיצד מתמודדים עם שחיקה בעבודה?

שחיקה אצל עובדים-יש פתרון

ייעוץ קריירה מהו?