ראיונות עבודה - איך לראיין טוב יותר

איך מראיינים מועמדים לעבודה בדרך האיכותית ביותר? איך מאבחנים את המועמדים המתאימים ביותר לתפקיד לטווח הארוך?

אחד הכלים הנפוצים ביותר בגיוס עובדים הוא הראיון האישי. הפגישה ומראה העינים מקנים למראיינים בתהליכי גיוס את אפשרות לעמידה על טיבו של המועמד ועל מידת התאמתו לתפקיד ולארגון. כמובן שהראיון האישי הוא רק אחד הכלים שכל ארגון מפעיל על מנת להגיע למועמד או למועמדת המתאימים לו ביותר.

עד כמה ראיון עומק הוא מהימן?

הראיון האישי, או כפי שהוא נקרא גם ראיון עומק מאפשר למראיינים להתרשם מן המועמד, מכישורי הביטוי שלו, מיכולתו לענות לעניין, מיכולתו ליצור קשר עין או להתרשם עד כמה הוא מעוניין בתפקיד (מוטיבציה). יחד עם זאת, חשוב מאוד לדעת כי ראיון הוא כלי אבחוני וכמו כל כליי העזר באבחון אנשים הוא מעניק אבחון חלקי ולא מדוייק לחלוטין על כישורי המועמד/ת.

כיצד ניתן לשפר את רמת הדיוק באבחון מועמדים לעבודה?

**יעדים ברורים. חשוב להגדיר מראש מהו בדיוק הפרופיל של עובד/ת אותו/ה רוצים לגייס. במהלך הראיון ינסו המראיינים לעמוד על התאמתו של המועמד לכל הפרמטרים אשר נרשמו בפרופיל המשרה. יעד אפשרי נוסף יכול להיות להלהיב את המועמד/ת לעבודה זו.

** ראיון מובנה חשוב מאוד להקפיד על הבניה של הראיון וזאת, למרות שתמיד יש מקום להתאמה של אופי וקצב הראיון לסיטואציה הנוצרת בראיון.

**מראיין מקצועי. מה הופך מראיין למקצועי? כישורים וניסיון. כמו שישנם אנשים שהם טובים יותר בפתרון בעיות לוגיות, כך ישנם אנשים שהם טובים יותר באבחון אנשים אחרים. על הכישורים הטבעיים יש להוסיף ניסיון מקצועי אשר מחדד את החושים ומקנה אפשרות להסתמך על אינטואיציה וניסיון עבר.

**אווירה הולמת – חשוב לוודא כי הראיון נעשה באווירה שהיא מתאימה לתפקיד אותו מבקשים לאייש. אם לדוגמא למועמד קר מאוד או חם מאוד הדבר יכול להשפיע על המועמד לרעה וכך תתכן אפשרות כי מועמד ראוי ומתאים לא יתקבל למשרה. כמו כן, מומלץ לא להעמיד יותר משני מראיינים על כל מועמד, הדבר בדרך כלל נתפס כמלחיץ עבור המועמד/ת.

**ראיון שני. מומלץ בכל תהליך לערוך שני ראיונות ולא להסתפק בראיון אחד. הסיבה לכך היא כי ההתרשמות ממועמדים היא לפעמים שונה מראיון אחד למשניהו. הראיון השני הוא בדרך כלל משוחרר יותר מכיון שהמועמד מרגיש שהוא התקדם בתהליך והוא לקראת קבלת העבודה.

** אפקט ההפתעה או "מראה עיניים" - חשוב לשמור על "ראש פתוח" במהלך הראיון ובעיקר ברגעים הראשונים של הראיון אז, נקבע הרושם הראשוני שהוא קריטי. פעמים רבות המראה של המועמד אינו תואם את הציפיות שהיו למראיין מלפני הראיון. כמובן שהמראה יכול להטעות... חשוב לנסות ולהתרשם מכישורי המועמד ויכולותיו להתאים לתפקיד, לתרבות הארגונית וכו'.

האם ראיון עומק הוא תהליך אינטואיטיבי?

יכולת קבלת החלטות באופן אינטואיטיבי היא חשובה מאוד במסגרות רבות ובתהליכים רבים, במיוחד כאלו הקשורים באנשים. יחד עם זאת, מוטב לא להשען אך ורק על האינטואיציה בתהליכי גיוס עובדים. בפועל, מומלץ להסתמך על החלטה לוגית בשיתוף עם האינטואיציה ולאסוף התרשמות של כמה מראיינים שונים עם נתונים גיוס נוספים כגון: ניסיון עבודה קודם, ממליצים, השכלה וכלי אבחון כגון גרפולוגיה, מבחני אישיות, מבחניים טכניים וכו'.

האם כל אחד יכול לראיין?

כמובן שכל אחד יכול לראיין, השאלה היא האם כל אחד יכול להיות מראיין טוב? וכאן התשובה היא מורכבת יותר. אנשים רבים יכולים להיות מראיינים טובים אם יש להם כושר אבחון טוב וניסיון רב בראיון מועמדים. כמו תחומי התמחות רבים אחרים, תהליך גיוס עובדים הוא תהליך מורכב, חשוב וכזה שטעות בו עלולה לעלות כסף רב לארגון. בדרך כלל לא כדאי לחסוך בסיוע מקצועי כי על טעויות משלמים והרבה...

 

למידע ותיאום תהליכי גיוס עובדים עבור הארגון שלך:

התקשר/י עכשיו: 03-6350100 או 054-7653171

או צור/י איתנו קשר!


גליה בר שלום - יועצת ארגונית

 

השאר/י את הפרטים שלך ונחזור אליך בהקדם:

* * הערה: שדות המסומנים ב - * הינם שדות חובה!