מניעת שחיקה בארגונים

מאת:גליה בר שלום,
ייעוץ ארגוני * גיוס עובדים * גרפולוגיה *ייעוץ קריירה

שחיקה היא תחושת תשישות רגשית, גופנית ורוחנית, הנגרמת מחמת עומס נפשי מתמיד ונמשך. היא מתחילה בדרך כלל מתוך קשיים מצד הסביבה או צרכים שאינם מתמלאים וחשוב לעצור את תהליך ההתגברות שלה כי היא נוטה להשתלט על כל מרכיבי החיים. השחיקה בדרך כלל הולכת וגדלה, וככל שהיא גדלה כך גם קשה להיפטר ממנה. במישור הארגוני, השחיקה היא אוייב השגת המטרות והעלאת הפריון ואף חמור מכך, שחיקה יכולה להיות "מדבקת" בצוות עבודה.

כיצד מבחינים בין שחיקה לבין אדישות או בטלנות של עובד?

מרכיבי האישיות של העובד הם הקובעים. אם העובד היה נמרץ ויעיל בעבר, סביר יותר להניח כי התנהגות אדישה ובטלנית היא ביטוי לשחיקה, להבדיל מעובד אשר בטלנות ואדישות הם מרכיב קבוע באישיותו.

האם תוספת כסף יכול לסייע כדי למנוע שחיקה?

חשוב לדעת כי שחיקה נפשית אופיינית דווקא לאנשים שהכסף הוא אינו המניע הראשי שלכם מלכתחילה, לכן חשוב להבין מהו גורם השחיקה ולטפל בו, סביר שהעלאת שכר לא תהיה הפתרון היחיד במקרה זה.

התמודדות עם השחיקה

קפלן הציג מודל התמודדות עם שחיקה בארגונים בשנות ה-70 ובו שלושה מצבים:

מניעה ראשונית- מניעה מראש של המצבים שיכולים להיות מחוללי שחיקה.

התמודדות משנית- התמודדות עם השחיקה בראשיתה- ברמת הארגון.

והתמודדות שלישונית- התמודדות עם השחיקה ע"י אנשי מקצוע חיצוניים כגון יועצים ארגוניים (במקרים קיצוניים התמודדות רדיקלית כגון פיטורי העובדים השחוקים)

המלצות להתמודדת עם שחיקת עובדים בארגונים

**שבירת שגרה – הוספת פעילויות שוברות שגרה לעובדים, כגון: פעילויות גיבוש, סדנאות לעובדים, הרמת כוסית שבועית/חודשית ופעילויות שהעובדים נרתמים אליהן שאינן קשורות באופן ישיר לעבודה (פעילות התנדבותית, תחרות יצירתית בין העובדים) ועוד.

**מערכות תמרוץ – בנית מערכות תמרוץ לעובדים המותאמת לכל עובדים (תוספת בשכר, אך לא רק, גם תמריצים כגון סטטוס תפקיד טוב יותר, פרסים שמהותם מתן כבוד והערכה בפני שאר העובדים ועוד.)

**גיוון בתפקיד – החלפת עובדים בסבב תפקידים או בנית מסלול התקדמות מקצועית, כך העובדים חווים שבירת שגרה מבלי לעזוב את הארגון.

**העשרה– פעילויות העשרה אשר יוצרות עניין אצל העובד ומסייעות לו להגיע לפיתוח עצמי וליצירת איזון עם תחומי עניין נוספים בחייו. לדוגמא: הרצאות וסדנאות בנושאים ייחודיים כגון יצירתיות, גרפולוגיה, העברת מסרים ועוד. גם סבב הרצאות של העובדים עצמם יכול לסייע בכך - בתנאי שהעובדים מעוניינים ומסוגלים להרצות בפני חבריהם.

**יצירת משמעות – ניתן לצמצם את השחיקה על ידי בנית משמעות לעובדים בתפקידם. בנית המשמעות נוצרת כאשר עובד מעורה בתהליך השלם בעבודתו יותר מאשר עובד אשר חשוף למקטע אחד של תהליך הייצור בארגונו. וכן, נוצרת משמעות כאשר מנהלים קשובים יותר לעובדים ולרעיונות שלהם בנושא שיפור וייעול מהלך העבודה.

בחזרה לנושא מתמודדים עם שחיקה בעבודה

בחזרה לנושא משאבי אנוש

מעבר לנושא קריירה

מהי שחיקה

מאמר בנושא: מהי שחיקה? מהם ההבדלים בין שחיקה ברמה הפיסית, הרגשית והקוגנטיבית?